Tingsryd

Kronofogden jagar politiker

En moderat politiker i Tingsryd riskerar att få sina tillgångar utmätta av Kronofogden.

Politikern, som sitter i kommunfullmäktige och flera nämnder, har redan fått en utmätning för äldre skulder som innebär att Kronofogden tar en del av hans inkomst.

Men imorgon är sista dagen att betala en betydligt större skatteskuld, annars gör Kronofogden en ny utredning för att se vilka tillgångar politikern har som de kan lägga beslag på.

Överskott av kapital
Skatteskulden på nästan 360 000 kronor är sedan 2009. Då fick politikern ett överskott av kapital på mer än en miljon kronor som han inte betalat skatt för. Tiden gick ut i mars och då vände sig Skatteverket till Kronofogden för att driva in skulden.

Vid ett mycket kort samtal säger politikern att det beror på att han sålt en fastighet och att han ska betala skatten så fort som möjligt.

Imorgon sista dagen att betala
Men imorgon är alltså sista dagen, sedan börjar Kronofogden utreda om politikern har några tillgångar de kan utmäta. Förutom det man redan lägger beslag på.

Politikern har nämligen förekommit hos Kronofogden under nästan tio år. Och i mars i år ledde sex sådana skulder på totalt 58 000 kronor till att Kronofogden beslöt om utmätning på lönen.

Äger oförsäkrad bil
Den äldsta och största är till Trafikförsäkringsföreningen, vilket innebär att politikern äger en bil som inte är försäkrad men inte heller avställd, och då tickar en avgift på 100 kronor om dagen.

Så redan idag tar Kronofogden en del av mannens inkomst, som just nu är månadsersättning från försäkringskassan.

Efter att Kronofogden fått sitt, får politikern behålla drygt 10 000 i månaden. Inför valet i höstas uttalade moderatpolitikern i Tingsryd att hans politiska viljeinriktning var att "säkerställa åldrandet, underlätta företagandet och fokusera på en trygg ekonomi."

Gunilla Lindgren