Växjö

Djurapoteket i Växjö stoppat

1:22 min

Det planerade djurapoteket på Djursjukhuset i Växjö, som skulle öppna i vår, är stoppat. Företaget som ska driva apoteket på distans, har fått nej av Läkemedelsverket.

– Det är ledsamt för det är många djurägare som sett fram emot det också, säger en besviken VD för Djursjukhuset i Växjö Cecilia Löhnn.

I och med apoteksmonopolets avskaffande, planerade företaget Veterinärens Apotek VetAp att starta ett flertal apotek på distans runt om på djurkliniker i Sverige, bland annat i Växjö. Tanken var att dra igång i Växjö i vår, men företaget har stött på patrull hos Läkemedelsverket och får inte dra igång apotek utan att ha en farmaceut på plats.

Har överklagat beslut
VetAp har överklagat Läkemedelsverkets nej och i dagsläget har Cecilia Löhnn och de andra på djursjukhuset i Växjö ingen aning om när och om det blir ett djurapotek i Växjö.

– Det är svårt att få tag på djurmedicin efter omregleringen, det kan vara jobbigt att åka runt till 3-4 apotek nere på stan och leta medicin, när vi kunde ha haft det här, säger Cecilia Löhnn.

Var färdiga att öppna
Djursjukhuset hade kommit långt i förberedelserna, utbildat personal och var i princip färdiga att öppna apoteket.

– Det har varit i gång sedan december egentligen så vi hade verkligen önskat ha i gång det här i vår, men vi har fortfarande inte hört hur det gått och det kan ju ta lång tid med överklagandet, säger Cecilia Löhnn.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se