Växjö

Guldälgen blev en ko

Nu har en ny älg, som man kan följa via GPS på Internet, utsetts till Guldälgen. Älgen som får bära namnet blev den här gången en älgko.

Den nya Guldälgen håller till i Växjöområdet, precis som den första som förlorade titeln eftersom sändaren slutade att fungera på den.

Man belönade för ett år sedan forskningsprojektet "Syd-älg" där älgar i södra Sverige försetts med GPS-sändare med ett stipendium på 20 000 kronor och priset Guldälgen från Älgskadefondsföreningen.

– Guldälgen utsågs för att Älgskadefondsföreningens medlemmar skulle kunna följa den via Internet, så det var tråkigt när den slutade att fungera. Vi hoppas att den nya älgens sändare kommer att klara sig längre, berättar Niclas Dahl, marknadsförare på Älgskadefondsföreningen.

Viktig kunskap kommer fram
Man har genom projektet kunnat följa älgarnas rörelser och därför sett att kalvavstötningen sker tidigare i södra Sverige än i norra. Detta är något som forskarna inte visste tidigare.

– Detta är en viktig kunskap, framförallt för oss som informerar om faran med viltolyckor, säger Niclas Dahl. Tidigare kunskap har baserats på forskning på älgar i nordligare breddgrader.

Mycket kostsamt
Älgen, som i detta fall är en ko, får namnet Guldälgen efter att den studerats med GPS-sändare under en längre tid. Det är mycket kostsamt att märka en älg och ge den en GPS-sändare.

Guldälgen fick för två år sedan tvillingkalvar. Hon fick inga kalvar förra året men lokalansvarig för Syd-älg i Växjöområdet, Anders Hågeryd, tror att det är dags för kalvar igen.

– Det är inte ovanligt att en älgko som får tvillingar det ena året inte kalvar följande år, men i år tror jag nog att hon kommer kalva igen.

Älgen skyddas
Man kan följa Guldälgen via en karta på Internet. Älgen skyddas genom att man uppdaterar rörelserna med 14 dagars eftersläpning.

Det kan finnas många anledningar till att sändaren på den första Guldälgen slutade fungera men man vet att tjuren är vid liv och mår bra.

– Den siktades så sent som för en dryg månad, men den har flyttat sig ganska mycket. När vi märkte upp den befann den sig norr om väg 25 mellan Alvesta och Växjö. Men den har sedan dess hoppat över viltstängslet, korsat vägen och begett sig söderut, berättar Anders Hågeryd.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se