Lönashult

Baklänges var temat på Barnsäkerhetens Dag

1:28 min

Många föräldrar sätter sina små barn framlänges i bilen alldeles för tidigt. Därför genomfördes i går Barnsäkerhetens dag runt om i landet där förskolebarn i en så kallad baklängesmarsch manifesterar rätten att sitta säkert i bilen.

På förskolan Regnbågen i Lönashult genomfördes baklängestemat på flera andra sätt, berättar 6-åriga Alva Johansson.

– Man skulle cykla baklänges mellan konerna och så hoppade vi baklänges mellan hopprepen. Och så skulle vi gå baklänges mellan repen.

Vad tyckte du om det?

– Det var roligt.

Förutom stationerna backa cykeln mellan koner och gå baklänges på hopprepet, fanns även stationerna hoppa baklänges in i rockringen och kasta boll baklänges över huvudet .

Det är ett försäkringsbolag som tillsammans med trafiksäkerhetsorganisationen NTF står bakom kampanjen som säger att barn upp till fyra år bör sitta bakåtvända för det minskar risken för en allvarlig nackskada med 90 procent.

Det var Anita Thuresson på förskolan som anmält skolan till barnsäkerhetsdagen och den genomfördes inte bara med barn från förskolan Regnbågen.

– Nej, utan det är denna södra delen som har haft förskolans dag och då hade vi alla barnen till att göra baklängesgrejerna.

Vad tyckte de om det?

– Jätteroligt.

Thea Jonsson, snart sex år, tyckte att en av baklängesövningarna var den roligaste.

– Att cykla baklänges.

Var inte det svårt?

– Nej.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se