Växjö

Djurapotek först till hösten

1:38 min

Tidigast i början av hösten kommer Djursjukhuset i Växjö att få ett djurapotek. Det står klart efter att Läkemedelsverket stoppat företaget Vetaps ansökan om att få starta ett distansapotek i bland annat Växjö.

Enligt Läkemedelsverket krävs att det finns en farmaceut på plats, något som Vetap inte hade planerat för.

– Vi och Läkemedelsverket har olika uppfattningar om hur man tolkar de föreskrifter som finns. Men i dagsläget har vi givetvis förstått att detta inte är möjligt, säger Vetaps VD Margret Sandström.

Det var vid jul som företaget Vetap gick ut med att man skulle starta djurapotek på distans på en rad platser i landet, bland annat på Djursjukhuset i Växjö. Och på Djursjukhuset satte man direkt igång med att planera för det nya apoteket och har utbildat stora delar av personalen. Många djurägare har också undrat när apoteket ska öppna.

Men sedan hände inget mer och på Djursjukhuset, där man inte har fått någon information alls från Vetap, är personalen mycket besviken.

– Det är ledsamt för det är många djurägare som har sett fram emot det också, säger veterinären Cecilia Löhnn.

– Jag har full förståelse och vi är alla jättebesvikna, säger Margret Sandström.

Varför har ni inte informerat personalen på Djursjukhuset om att det hela fördröjs?

– Det kan jag inte kommentera för jag har inte den informationen.

Enligt Margret Sandström tolkade företaget och Läkemedelsverket lagen på olika sätt. Men nu har Vetap lämnat in en ny ansökan som gäller ett djurapotek i Växjö och då med en anställd farmaceut. Men när djurapoteket i Växjö kan öppna, det vet hon inte.

– Skulle vi få vårt tillstånd så kan vi dra igång i sensommar eller tidig höst, men det beror helt på Läkemedelsverkets tillstånd.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se