1 av 2
Om man tror att industrin erbjuder en tung mörk och dålig miljö har man fel, säger Joanna Kron som arbetar med att övertyga både skolungdomar och vuxna att satsa på en karriär inom industrin. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Linda Albinsson funderar på at utbilda sig till CNC-operatör. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
Växjö

Teknikföretag vill utbilda för att anställa

14 teknikföretag i Växjö kommun
1:55 min

Teknikföretagen i Växjö har länge försökt spräcka myten om de smutsiga industrijobben, som skrämmer bort många från att utbilda sig för jobb inom industrin, men med klent resultat.

Linda Albinsson tror inte på myten om att industrin är smutsig och bullrig. Hon erbjuds nu 30 000 kronor om hon utbildar sig till CNC-operatör.

– Igår förlorade jag jobbet på dos-Apoteket. Nu ska jag ta reda på om den här utbildningen som Go Tech erbjuder kan vara något för mig, säger Linda Albinsson från Väckelsång.

Det är 14 teknikföretag i Växjö kommun som genom sin organisatio GoTech satsar på att under ett år utbilda CNC-operatörer, svetsare, svarvare, fräsare eller kantpressare.

Företagen behöver nyanställa
Suget efter arbetskraft är stort. Företagen behöver nyanställa. Bara Volvo i Braås behöver de närmaste åren nyanställa mellan 300 och 400 personer.

GoTech utbildningen görs i samarbete med Vuxenutbildningen på Växjö kommun och utbildningen riktar sig i första hand till personer som bor i kommunen.

– Vi kan nu under ett år utbilda mellan 16 och 20 personer. De som går utbildningen och som sköter sig är i stort sett garanterade jobb efter utbildningen, säger Joanna Kron på GoTech.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".