Kronoberg

Bättre sjuksköterskebemanning denna sommar

1:29 min

Det blir neddragningar av antalet vårdplatser vid länets båda sjukhus också den här sommaren. Enligt ledningen har man lyckats bättre än på flera år med att få sjuksköterskor till vikariat.

Men Gisela Bertilsson, ordförande i Vårdförbundet Kronoberg, är ändå orolig för sommaren.
– Det är problem framför allt när det gäller specialistutbildade sjuksköterskor. Vi är fortfarande oroliga att det ska bli samma problem som förra året, då det var hög belastning för våra yrkesgrupper. Man fick jobba väldigt mycket över, man kunde inte ta raster och sådana saker.

Färre vårdplatser
Det blir neddragningar med totalt för både Växjö och Ljungby lasarett omkring 70 av 400 vårdplatser. Det är lika många vårdplatser som tidigare år, men fördelningen är en annan, bland annat kommer strokeenheten i Växjö att vara öppen.

Per-Henrik Nilsson är chef för medicincentrum som bland annat omfattar medicinklinikerna i både Växjö och Ljungby och han kommenterar sommarens neddragningar så här.
– Neddragningarna är främst på den planerade vården, medan akutsjukvården är nästan helt intakt.

Tidigt ute
Per-Henrik Nilsson anser att ett nytt sätt att locka vikarier gjort att man lyckats bättre i år.
– Vi var tidigt ute och erbjöd nyfärdiga sjuksköterskor vikariat redan från februari månad och det har varit den avgörande framgångsfaktorn.

Gisela Bertilsson tycker att det initiativet varit bra, men hon är ändå bara delvis nöjd med sommarbemanningen.
– Till viss del är jag nöjd, men jag är rädd för att det här bara är siffror på ett papper.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se