Norrhult

Folkets Hus i akut renoveringsbehov

1:43 min

En halv miljon räcker inte för att renovera taket på Folkets Hus & Park i Norrhult i sommar.Bidraget kommer från Länsstyrelsen, men det fattas ändå hundra tusentals kronor. Taket är i riktigt dåligt skick.

Ett tag var hela danssalongen täckt av vatten.
– Då fick vi sätta ut spänner och plocka ner lamporna, för att vattnet inte skulle gå den elektroniska vägen. Nu är läget så akut att vi bara måste renovera. En vinter till, men sen kanske taket rasar in, säger Siv Wilmersson. 

I tio år har Siv Wilmersson suttit med i styrelsen för Folkets Park. Förra året bestämde hon sig för att lämna styrelseposten och Folkets Hus, men hon har stannat kvar ändå.
Nu jobbar hon och hennes granne med att hålla ordning på hela parken. De klipper gräset, ränsar rabatter, vattnar med mera. Hon känner Folkets Hus och Park lika bra som sin egen ficka.

– Kostnadsförsklaget för renoveringen ligger på nästan 800 tusen kronor.

Var får ni resten av pengarna ifrån?
– Det får vi själva lägga ut såvida vi inte kan få ut några kronor från de fonder vi har. Vi har, i den mån vi kan, försökt att få fram pengar. I annat fall blir vi kanske betalningsskyldiga på några hundra tusen, säger hon.

Hur ser du på Länsstyrelsens bidrag?
– Det är tacksamt för oss. Hade vi inte fått det bidraget hade vi kunnat stänga igen dörrarna direkt. Vilket är synd, eftersom byggnaden är K-märkt. Jag lever för folkets hus och vi hoppas på det bästa, att taken blir åtgärdade, avslutar Siv Wilmersson.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se