Älmhult

Sågverk slåss för sin överlevnad

1:03 min

Möckelns sågverk med 60 anställda slåss för sin överlevnad. För att undvika konkurs har sågverket hos Tingsrätten i Växjö ansökt om företagsrekonstruktion. Tingsrätten i Växjö har bett advokaten Bertil Stridh att säkra fodringsägarnas intressen och rädda företaget.

– Vi när en förhoppning att vi ska kunna hitta en lösning för alla de fordringsägare som är drabbade utav företagets ekonomiska problemen, säger Bertil Stridh.

Nyheterna tar kontakt med sågverkets VD Thomas Löndahl, men han vill inte uttala sig  och hänvisar till  rekonstruktören Bertil Stridh, som enligt uppdraget nu har tre månader på sig att hitta en lösning. Hinner han inte till den 10 augusti kan Tingsrätten förlänga arbetet med rekonstruktionen  i ytterligare tre månader.

Vad kan företaget göra för att bli lönsamt igen?

– Möjligen är det så att  Möckelns sågverk  sysslar med för många olika saker.  Det vore kanske bättre att koncentrera verksamhet och  försöka samarbeta med någon annan aktör i branschen; säger Bertil Stridh

Det är inte bara Möckelns sågverk som har problem idag. Hela sågverksbranschen blöder. Ett problem för Möckeln är att det är ett litet sågverk som kan ha svårt att klara konkurrensen när nu konkurenterna som Södra och Holmen bygger jättesågverk.

– Det finns  också små sågverk som det går bra för. Det gäller att hitta sin egen nish som ger lönsamhet. Gör man det finns  förutsättningar att stanna kvar på marknaden.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se