Växjö

Försäkringskassans beslut står oftast fast

1:47 min

Åtta av tio sjukförsäkringsärenden som drivs vidare till förvaltningsrätten i Växjö får nobben. Det visar siffror som P4 Kronoberg tagit fram från 2010.

Det innebär för de flesta klagande att försäkringskassans beslut då står fast.

Seppo Isotala är docent i socialpolitik och hjälper de som vill överklaga beslut från försäkringskassan.

– Den stora bristen är att förvaltningsrätten inte tar hjälp av allmänheten genom muntliga förhandlingar.

Seppo Isotala är ombud för flera sjukförsäkringsfall som drivits vidare till förvaltningsrätterna runt om i landet. Den här dagen är han i Växjö för att hjälpa en 32- årig man i Karlshamns kommun som vill ha sjukpension efter att ha fått smärta efter en ljumskbrocksoperation för över tio år sedan.

Försäkringskassan anser dock att mannen efter rehabilitering kan arbeta deltid. Detta trots att tre läkare säger att hans sjukdomstillstånd kommer att bestå och att han aldrig förväntas gå tillbaka till sitt arbete.

I det här fallet hölls en så kallad muntlig handläggning i en rättssal med läkare och ombud närvarande, vilket är ovanligt.

I förvaltningsrätten är handläggningen av målen i huvudsakligen skriftliga. Lagman på Förvaltningsrätten i Växjö, Göran Lundahl, tror inte att fler muntliga handläggningar skulle underlätta för rätten att ta riktiga beslut.

– Nej, jag tror inte det. Utgångspunkten hos oss är att det ska vara en skriftlig handläggning. Vi bygger våra bedömningar på det underlag som läkarna skickar in, för det första till försäkringskassan, och sedan kanske då som kompletterande underlag till oss.

Göran Lundahl säger att det ofta handlar om långa sjukdomshistorier och att han har väldigt svårt att se att det ger någonting omedelbart att personen kommer till dem.

– Det är ofta inte det som är frågan att personen har ont, utan frågan är, hur passar det här in i den rättsliga regleringen och det brukar komma fram ganska klart i det skriftliga underlaget.

Anita Jacobsson från Strömnäsbruk är en av få som fått rätt mot Försäkringskassan i domstol. I allafall delvis. För en månad sedan meddelade Förvaltningsrätten i Växjö att hon var så pass sjuk att hon hade rätt till halvtids permanent sjukpension. Försäkringskassan fick alltså bakläxa. Anita Jacobsson blev lättad först, tills ytterligare ett mydighetspapper damp ner i brevlådan.

– Det var kammarrätten i Jönköping, där Försäkringskassan överklagat detta. Det känns jättekonstigt, vad ska jag försvara mig med? De anser alltså att jag och min läkare ljuger om mitt tillstånd, säger Anita Jacobsson.

Peter Bressler