Allt fler sommarjobbare tar hjälp av facket för att få rätt löner

På Hotell- och restaurangfackets Växjöavdelning har man märkt av en drastisk ökning i antalet telefonsamtal från sommarjobbare i år. Och även LO:s sommarjourtelefon har fått fler påringningar än tidigare år.

LO har sen tio år tillbaka en sommarjourtelefon, och redan efter några veckor i sommar stod det klart att ungdomar som arbetar inom hotell- och restaurangbranschen, och även de inom Handels område, behöver mer stöd och hjälp än tidigare år. Det är både telefonsamtal och mail som strömmar in till LO, som ofta skickar vidare ungdomarna till de lokala fackföreningarna.

Enligt Marita Hansson, som är regionalt skyddsombud på Hotell- och restaurangfacket i Växjö, behöver sommarjobbare ofta hjälp med att få rätt lön.

- Vi upplever det som om arbetsgivarna inte vet så mycket själva om löner, alla har inte kollektivavtalen på arbetsplatserna där det står vilka löner som gäller. Ungdomar är också lättare att lura. Arbetsgivarna vill ha gratis arbetskraft och tjäna pengar, säger Marita Hansson.

- Även om det ösregnar vartenda dag och gästerna uteblir, så gäller anställningsbevisen och ungdomarna ska ha sin lön ändå, tillägger Marita Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista