Inga exakta regler för information vid rymningar

Den morddömde 55-åring som greps i Växjö på tisdagen var på rymmen från fängelset i Karlskrona i sex veckor, utan att allmänheten informerades. Och det finns inga exakta bestämmelser för hur informationen vid en rymning ska se ut.

Det var för fyra år sedan som 55-åringen sköt ihjäl en man på Dalbo i Växjö i vad som beskrivs vara ett svartsjukedrama. 55-årigen avlossade två pistolskott och det hela liknade en avrättning. Mordet skedde mitt på en parkeringsplats i Dalboområdet och 55-åringen dömdes till tio år fängelse som han avtjänar i Karlskrona.

Men under en permission från anstalten rymde mannen och han var på fri fot i hela sex veckor innan han på tisdagen kunde gripas av polisen i Växjö. Han befann sig då i närheten av mordplatsen. Och trots att han alltså dömts för ett allvarligt brott såg polisen ingen anledning att informera allmänheten om att mannen rymt.

Polisintendent Jan Olofsson i Karlskrona vill inte uttala sig om just det här fallet, men han säger att det inte finns några generella regler för när allmänheten ska informeras. Ibland kan det leda till att polisen får in tips, men det är inte anledning nog till att alltid informera när en person rymmer. Sekretessen är viktig, och den prioriteras om man inte bedömer att det inte är någon fara för allmänheten.

- Men bedömer vi att risken att allmänheten skadas är stor så informerar polisen naturligtvis, säger Jan Olofsson.

Jan Olofsson poängterar också att anhöriga eller de som har varit utsatta för ett brott ibland kontaktas efter det att man gjort en hotbildsbedömning.

- Ofta bedömer man bara att det är de som kan drabbas, säger Jan Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista