Dacke erövrade Kronobergs slottsruin 1542. Foto: Ulf Myrestam/Sveriges Radio
Historia

Tyst om Nils Dacke som fyller 500 år

"Det finns inte ens ett frimärke"
1:49 min

Det är 500 år sedan Nils Dacke föddes och historiker Bo Alvemo tycker att det här borde firas.

Nils Dacke ledde det största upproret i Nordens historia och berättelserna om hans gärning lever kvar, men det officiella Sverige har haft svårt att ge den småländske frihetsledaren ett erkännande. Det är dags att ändra på det, säger Bo Alvemo.

--Dackefejden skulle bli det största folkupproret i Nordens historia. Iscensatt  av Smålands bönder som vägrade falla till föga under centralstyre och fogdevälde.

– Dackefejden har också blivit det senaste folkliga inbördeskriget i Sveriges historia, och för det borde det kommas ihåg.

Bo Alvemo är en mycket välkommen gäst den här kvällen på Lindås folkets hus. Bänkraderna är överfulla, fler stolar får bäras in.

Tar parti för Dacke
Under en dryg timmes tid håller han den stora publiken i fast grepp. Och även om föredraget den här kvällen utgörs av fakta kring det historiska skeendet dackefejden, som den kallas, så försöker inte Bo Alvemo dölja att han tar parti för rebelledaren Dacke i hans kamp mot diktatorn Gustav Vasa.

– Förra året eller kanske i år  var det 500 år sedan Nils Dackes födelse. Jag har inte sett frimärke av honom, inte ens det. Ingen någonstans har firat Nils Dackes 500-års jubileum.

Kalmar liksom Sverige i övrigt är fullt med offentliga platser uppkallade efter Gustav Vasa, kungen som också besegrade Nils Dackes bondearmé.

Fler monument
Bo Alvemo jämför Vasa med Khadaffi och ser många paralleller mellan inbördeskriget i dagens Libyen och inbördeskriget i Vasas Sverige.

Att en blodbesudlad diktator som Gustav Vasa är hedrad med så många gator, parker, statyer och minnesmärken borde ju i alla fall kompenseras med ett och annat minnesmärke över frihetskämpen Nils Dacke.

– Oavsett vilka som betalar skulle det behöva resas lite fler monument  i inte minst Småland över Nils Dacke. Det vore inte fel, det skulle jag med glädje se fram emot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".