Slarvarde bort remiss - man drabbades av hjärnblödning

En man i länet drabbades av en hjärnblödning sen Previa slarvat bort hans remiss. Socialstyrelsen ska nu granska vilket ansvar Previa hade.

Det var förra året som en man besökte Previa för en undersökning. Han hade då mycket högt blodtryck och det skrevs en akutremiss till Vårdcentralen.

Men remissen blandades ihop med journalpapper och blev liggande hos Previa. Ärendet fördes därför aldrig vidare och mannen skickades inte till någon vårdcentral.

Två månader senare fick mannen en hjärnblödning. Previa har nu anmält ärendet till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

- Vi beklagar det som inträffat, remissen kom bort och vi har brustit i våra rutiner, säger Hans Erik Nordbäck, Previas medicinskt ansvarige.

Men Previa tar inte på sig hela ansvaret. Eftersom företagshälsovården informerar patienten om tillståndet så har också han eller hon själv också ett ansvar, och Hans Erik Nordbäck beklagar att mannen inte förstått att han var så dålig att han borde uppsöka Vårdcentralen.

- Men vi ska förbättra våra rutiner när det gäller remisser så att det här inte ska inträffa igen, säger Hans Erik Nordbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista