Foto: Stefan Gustavsson/SvD/Scanpix.
Kronoberg

Kvinnor har svårt att betala sms-lån

"Fler kvinnor tar sms-lån"
1:09 min

Allt fler kvinnor har svårt att betala sina sms-lån. I Kronobergs län är det nu fler kvinnor än män som har obetalda sms-lån som hamnat hos Kronofogden.

 Och nu lanserar Kronofogden en webbplats riktad till kvinnor med information och råd om hur man kan få ordning på sin ekonomi.

– Traditionellt sett har det varit så att männen har dominerat, men nu har kvinnorna kommit ikapp. Vi är så klart oroade av detta och ser det som att det kan skapa en ökad skuldsättning hos kvinnor, säger Cecilia Fredholm som är kommunikatör på Kronofogdemyndigheten.

– Det kvinnor lånar till är att köpa till dagligvaror, köpa barnsaker eller betala andra skulder. Det är ingen lyxkonsumtion det handlar om.

Är det så att kvinnor har fått det svårare att klara ekonomin än tidigare?

– Det vi ser i vår undersökning är att kvinnor oftare än män saknar en buffert i sin ekonomi. Dessutom arbetar kvinnor oftare deltid. Vi ser också att kvinnor har svagare sociala nätverk som kan hjälpa dem till kunskap i olika ekonomiska frågor eller att man i lägre utsträckning har någon att låna pengar av och någon som kan öppna en dörr på arbetsmarknaden.

– Totalt sett så ser vi att kvinnor är mer utsatta när de får problem med sin privatekonomi, säger Cecilia Fredholm.

Sandra Skeppar 
sandra.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".