Ingen brandkår försvinner när RÖK skärs ner - men utryckningstiderna blir längre

Längre utryckningstider kan bli följden när Räddningstjänsten i Östra Kronoberg, RÖK, måste spara drygt två miljoner kronor.

I stället för att ta bort något brandvärn, ska pengarna hämtas in genom nedskärningar rakt över hela organisationen, enligt det förslag som nu lagts fram.

- Visst kommer det innebära att man i vissa fall kan få svårare att släcka bränder, men det här förslaget är det som gör minst skada nu när vi måste spara, säger räddningschefen, Per Pettersson, till Sveriges Radio Kronoberg.

Per Pettersson har själv varit med och tagit fram sparförslaget, på uppdrag av politikerna i Lessebo, Uppvidinge och Tingsryd kommuner, som tillsammans står bakom RÖK.

Förslaget innebär att fyra brandmän i beredskap, två i Alstermo och två i Rävemåla tas bort. I dom tre kommunerna försvinner dessutom 18 räddningsvärnsmän, det vill säga privatpersoner som kan kallas in. Ledningsorganisationen ska också minska med en person.

Det här innebär att man sparar 1,8 miljoner kronor av dom 2 miljoner som fattas. Men Per Petterson hoppas att politikerna ändå accepterar förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista