Lantbrukare kräver ekonomisk kompensation efter översvämningarna

Bönderna i länet kräver ekonomiskt stöd från regeringen efter översvämningarna i sommar.

LRF uppskattar att lantbrukarna förlorade uppemot 100 miljoner kronor under sommarens översvämningar och eftersom bönderna inte kan försäkra sig mot den här typen av skador står nu hoppet till statsmakten.

- Eftersom de statliga myndigheterna inte ser till att exempelvis vattendomarna fungerar måste regeringen också stå för konsekvenserna, säger Thomas Magnusson, ordförande för LRF Sydost.

Fram till 1995 betalade bönderna och staten tillsammans in till en så kallad skördeskadefond. Om skördarna av någon anledning skulle gå förlorade fick de drabbade bönderna pengar ur fonden. Men när Sverige gick med i EU försvann skördeskadeersättningen. Däremot fanns det pengar kvar i fonden, och det är ur denna restpott som LRF nu vill ha pengar.

Nu väntar en omfattande genomgång för bönderna i Kronoberg för att ta reda på exakt hur stora skadorna är efter översvämningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista