Minsta möjliga marginal när politiker sa ja till att låna ut pengar till glasbruk

Ett kommunalt lån på två miljoner kronor till Lindshammars Glasbruk orsakar stor politisk splittring bland de ledande politikerna i Uppvidinge.

För efter omröstning i kommunstyrelsen blev det ja till att låna ut pengarna med bara en rösts marginal.

Den norske ägaren har krävt kommunal uppbackning för att satsa på Lindshammars Glasbruk. Annars väntar neddragningar i produktionen. Och en knapp majoritet av de ledande politikerna i kommunstyrelsen har nu valt att gå ägaren till mötes i form av ett femårigt lån på två miljoner kronor till en marknadsmässig ränta.

Förutsättningen var att det norska moderbolaget CG Holding gick i borgen för lånet, något som bolaget sagt sig vara berett att göra. Men lånet, som kommunfullmäktige slutligen ska ta ställning till den 31 augusti, har orsakat stor politisk splittring, både inom den borgliga oppositionen och regeringspartierna.

Bara åtta av de 15 ledamöterna sa på tisdagen ja till att låna ut miljonerna. Centern och folkpartiet säger definitivt nej. Och två socialdemokrater och en vänsterpartist valde att lägga ner sina röster, när deras övriga partikamrater, med moderat och kristdemokratsikt stöd, till slut röstade igenom förslaget.

Argumenten för lånet är att det kopplas till sysselsättning och turism i kommunen. Men bland de som ifrågasätter lånet så väger frågetecken kring om ett enskilt företag är en kommunal angelägenhet tyngre. Dessutom finns det en osäkerhet kring om ett lån direkt till ett företag får godkänt vid en eventuell rättslig prövning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".