Kalmar län

Pensionärer har fått det sämre

1:47 min

Många pensionärer har de senaste två åren fått det tuffare ekonomiskt. Pensionärsorganisationerna märker att medlemmarna inte längre har råd att delta i aktiviteter och pensionärerna själva ser plånboken tunnas ut.

Det var när den så kallade bromsen i pensionssytemet slog till 2010 som pensionärerna fick flera hundra kronor mindre i pension. Något som hände även i år.

– Första januari fick jag 500 kronor mindre i pension. Så det var ju 500 kronor jag tappade och vad jag kommer tappa nästa år. Ja, den siffran har vi inte sett än, säger Jan-Olof Idmalm till P4 Kalmar.

Orättvist

Han tycker att pensionärerna drabbas hårt och att det dessutom är orättvist.

– Jag har alltså jobbat i 50 år och lagt min skatt alltid och sen drabbas man på det här viset, säger Idmalm.

De sänkta pensionerna har fått samtliga pensionärsorganisationer att gemensamt kräva att pensionssytemet ska ses över, att alla pensionärer ersätts och får 1000 kronor mer i månaden och de vill också att de ska betala lika mycket i skatt som löntagare. För i och med jobbskatteavdraget har en löntagare idag procentuellt sett längre skatt.

Tror på fortsatta sänkningar

Pensionsmyndigheten sa i sin prognos i februari att det ser bättre ut för nästa år och att man istället för att bromsa kanske kan komma att gasa lite, alltså höja pensionerna något. Något pensionärsorganisationerna inte tror på, deras prognoser tyder på fortsatta sänkningar till 2017.

Det kommer en ny prognos nu i augusti och först då vet man mer exakt.

Samtidigt så fortsätter de som redan tidigare hade låg pension att få det sämre.

Pensionärer har fått det sämre

Hos PRO i Lindsdal norr om Kalmar märker man av att många av medlemmarna har fått det sämre. Det är inte längre lika många som har råd att åka med på resor eller delta i de arrangerade aktiviteterna.

– Vi ser bland våra medlemmar att det finns de som har det jobbigt. Det smärtar kolossalt, säger Hans Johansson som är ordförande i PRO Lindsdal till P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista