OS-guld till Klüft

Sveriges första guld under spelen i Aten blev OS hittills mest överlägsna. IFK Växjös Carolina Klüft vann sjukampen på 6 952 poäng.

Abbas ”dancing queen” dånade på Olympiastadion i Aten när Carolina Klüft sprang ärevarv insvept i en svensk flagga, och visst är hon friidrottens dansande drottning.

Den blonda flickan från Växjö har länge samlat på gyllene mångkampsmedaljer. I och med segern i Aten är samlingen i stort sett komplett.

Eller vad sägs om guld i junior-VM både 2000 och 2002, guld i EM 2002, guld i inne-VM 2003, guld i VM 2003 - och så lördagens överlägsna OS-guld.

- Jag har haft glädjen med mig hela tävlingen, och nu känns det mest tomt, sa Klüft till Sveriges Radio direkt efter guldet.

Carolina Klüft var yngst i det olympiska sjukampsfältet, men under den här helgen i Aten visade hon att yngst också var bäst.

Under fredagens första fyra grenar plågades Klüft av både sömnbrist och huvudvärk. Ändå satte hon personligt rekord i kula (14,77) och noterade årsbästa i både 100 meter häck (13,21) och höjd (1,91).

En mer utvilad Klüft fortsatte defileringen mot guldet under lördagen. Hon hoppade imponerande 6,78 när hon lätt vann längdmomentet och klämde till med årsbästat 48,89 i problemgrenen spjut.

Inför 800 meter kunde Klüft vara 37 sekunder efter litauiskan Austra Skujyte och ändå vinna guldet.

Efter ett lugnt och kontrollerat förstavarv ökade Klüft mot slutet av det andra. Hon kom i mål som trea i heatet på tiden 2,14,15.

Klüft tog sig för ansiktet och föll ned på marken, medveten om att hon vunnit guld i sin OS-debut. Medan heatkamraterna fortfarande låg utslagna på marken reste sig Klüft upp. Hon sprang snabbt bort till kurvan där pappa Johnny, mamma Ingalill och syster Martina satt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista