Många somalier i Sverige skickar pengar till sina nära som är kvar i Somalia. Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/Scanpix.
Växjö/Sverige

Somalier hjälper sina egna

1:35 min

Medan hjälporganisationer har svårt att få svenskarna att skänka pengar till hungerkatastrofen i Somalia, är givmildheten bland somalierna desto större.

Trots att flera har det kärvt ekonomiskt, skickar man hem pengar till familjen som bor kvar i Somalia.

I en liten butik i Växjö som säljer kläder och livsmedel jobbar Dowlay Muhammed. Hon kom till Sverige för åtta år sedan och hennes son Faysal, för sex år sedan. Men att komma hit innebar för de båda att de tvingades lämna både vänner och familj bakom sig i Somalia. Nu när de bor i Sverige försöker de hjälpa människorna där hemma genom att skicka pengar.

– De som är fattiga har inget vatten, de har ingenting, säger Dowlay Muhammed.

När svälten breder ut sig i Somalia, tycker hon att om man kan skicka hem pengar, så ska man göra det och inte förutsätta att några andra kommer att göra det.

– Tänk inte bara att Sverige, Norge eller andra länder kommer göra det.

Per Binkemo är projektledare på Somalilands Förening.

– Det skickas ständigt pengar. Eftersom arbetslösheten är så stor har de flesta inte någon jättebra ekonomi. Men oavsett hur lite pengar man har i hushållskassan skickar i princip alla pengar. Solidariteten med släkten är enorm och har man lite så ger man av det lilla, säger Per Binkemo.

Ludvig Åsgården
ludvig.asgarden@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista