1 av 2
Twitter är en nätverkstjänst där du kan skicka och läsa meddelanden, så kallade tweets. Foto: Ines Micanovic, Sveriges Radio
2 av 2
Åsa Karlsson Björkmarker (S) följer de andra kommunpolitikernas tweets. Foto: Ines Micanovic, Sveriges Radio
Växjö

Olika syn på Twitter bland politiker

1:44 min

Det råder delade meningar bland politikerna om hur den sociala nätverkstjänsten Twitter ska hanteras och uppmärksammas på Växjö kommun.

Socialdemokraternas förslag om att medborgarna enkelt, genom Växjö kommuns hemsida, ska kunna slussas vidare till det den sociala nätverkstjänsten Twitter fick i måndags avslag i kommunstyrelsen.

– Twitter är ett bra sätt att få en ögonblicksbild av vad som är på gång, säger Åsa Karlsson Björkmarker, socialdemokraternas ordförande i Växjö.

I motionen från den 17 maj föreslog socialdemokraterna även att Växjö kommun skaffar sig officiell hashtag (#), en så kallad "taggning" som gör det enklare att se vem som skrivit om Växjö.

Men motionen avslogs med motiveringen: "Växjö kommuns webbplats är i dag inte en arena för partipolitiska diskussioner".


Anna Tenje (M), är en av de i kommunstyrelsen som är emot idén.

– Hemsidan ska i första hand vara ett instrument för att nå ut med saklig och betydande information för våra medborgare. Det ska inte vara ett organ för oss politiker att bedriva politiskt debatt eller klanka ner på varandra.

-- Det finns absolut inga som helst hinder för att få insyn i den politiska debatten på internet, det är bara att gå via pariternas hemsidor istället, fortsätter hon.

Kommunpolitikers användande av Twitter aktualisterades senast i juni då två socialdemokratiska ledamöter i Växjö använt Twitter för att kommentera det pågående möte i landstingsfullmäktiges som de befann sig på, vilket väckte reaktioner.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista