Lovisa Ljungholm tog studenten från sin treåriga frisörutbildning i våras. Nu ska hon jobba som lärling på en salong i Växjö i 3 000 timmar, innan hon får kalla sig frisör. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio.
Växjö

Nya krav för nyutbildade frisörer

1:22 min

En treårig gymnasieutbildning räcker inte längre för att bli godkänd frisör. Frisörbranschen har ändrat sina kollektivavtal.

Nu krävs 3 000 timmars arbete efter studenten, innan frisörer kan få ut sin examen.

Lovisa Ljungholm tog studenten från sin treåriga frisörutbildning i våras. När hon hade ett halvår kvar i gymnasiet, fick hon veta att utbildningen hon gick inte skulle vara tillräcklig. Nu ska hon jobba som lärling på en salong i Växjö i 3 000 timmar, för en månadslön på 9 000 kronor.

Jag jobbar heltid och tjänar ungefär 57 kronor i timmen. Det kommer jag att göra fram till jul, då går jag upp till att tjäna 80 kronor istället.

När Lovisa Ljungholm började frisörlinjen på gymnasiet fick hon veta att hon kunde göra gesällprovet och bli godkänd frisör efter årskurs tre.

En tredjedel godkända

Men förra året ändrades kollektivavtalet. Bara en tredjedel av alla som gjorde gesällprovet klarade av det. Därför måste nu frisörstudenter jobba 3 000 arbetstimmar, med lärlingslön, innan de får göra gesällprovet och kan kalla sig frisör.

Jag har alltid velat bli frisör så jag kan nog stå ut med det, men i stället för en treårig utbildning så måste jag läsa fem år. För det tar ungefär två år innan jag gjort alla mina lärlingstimmar och kan få mitt gesällbrev.

Ska klara sig på 9 000 kronor

Efter de första tusen timmarna höjs Lovisa Ljungholms månadslön till 13 000 och de sista tusen timmarna får hon 14 000 för. Under tiden gör hon vad hon kan för att klara sig på de 9 000 hon får i månaden.

– Jag har inte råd att flytta hemifrån så jag bor hemma hos min pojkväns pappa.

Johanna Jennische
johanna.jennische@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista