Det kan bli färre lärarlösa lektioner om rektorer och andra chefer på Växjöskolorna håller sig till reglerna för vikarieförmedling, menar ansvariga på förmedlingen. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Växjö

Rektorer uppmanas att följa regler för vikarier

1:32 min

Rektorer och andra chefer vid Växjö kommuns skolor måste i högre grad lita på att den centrala vikarieförmedlingen fungerar och på det sättet minska antalet lärarlösa lektioner, menar ansvariga vid vikarieförmedlingen.

– Vi uppmanar våra rektorer och chefer att använda sig av systemet, säger Gunilla Nilsson på Växjö kommun.

Att de inte alltid gjort det, är det ett underbetyg åt systemet?

– Jag ser det inte som ett underbetyg utan jag ser det som att man inte litar på systemet och det gäller både vikarier och chefer.

Det gångna läsåret var det rektorer som inte tyckte att vikarieförmedlingen fungerade, utan sökte vikarier på egen hand. Flera hundra lektioner ställdes också in under ett år på högstadieskolorna på grund av svårigheterna att få tag i vikarier.

Några konkreta åtgärder för att förbättra förmedlingen har inte genomförts, utan det handlar om att trimma systemet på olika sätt säger Gunilla Nilsson.

– Genom att vikarier söks genom systemet och som arbetsledare håller man sig till de regler som finns när man söker vikarier.

Det finns bland annat ett stort problem med vikarieförmedlingen berättar Gunilla Nilsson.

– Det finns en stor ryckighet i systemet, till exempel vid många sjuka kanske vi inte klarar av att fylla alla tomma lärartjänster med vikarier och när det är få vikarier som behövs får många som anmält sig för att vikariera inget jobb och de kan då söka sig bort från vikarepoolen.

Just nu finns mellan 300 och 400 vikarier noterade i systemet, men det blir sannolikt fler under hösten.

– Just efter sommaren är en dålig tid för då är det många som försvunnit till fast jobb eller längre vikariat på andra håll, säger Gunilla Nilsson.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista