Tävelsås

De sprang för Sigge

2:04 min

Fyraårige Sigge Stengård från Stenslanda utanför Växjö har en obotlig muskelsjukdom. 600 personer sprang, gick eller tittade på loppet Run for Life som anordnades i Tävlesås för att samla in pengar till forskning kring hans sjukdom.

Gräsmattan mellan kyrkan och skolan i Tävelsås var full med stora och små som värmde upp för att springa eller gå runt sjön och för att stödja forskningen kring Duchennes muskeldystrofi, en sjukdom som undan för undan bryter ner musklerna i kroppen och som det idag inte finns något botemedel mot.

– Vilken underbar dag. Vi kunde inte ha önskat oss bättre uppslutning, sade Sigges mamma Therese som tillsammans med Sigges pappa Martin anordnade Run for Life för andra året i rad.

Stefan Holm är ambassadör
På plats i solskenet i Tävelsås fanns höjdhopparstjärnan Stefan Holm som är ambassadör för SMDF, den stiftelse dit pengarna från loppet går.

– Det är ett bra ändamål att ställa upp på. Det är en fruktansvärd sjukdom som nästan ingen vet att den finns. Man får vara tacksam att man själv har ett barn som är friskt och kan man hjälpa Sigge så gärna för mig, sade Stefan Holm som hade fullt upp med att skriva autografer och hjälpa barnen att komma över höjdhoppsribban.

Sigges mål - godispåsen
Söndagens huvudperson, fyraårige Sigge Stengård testade på lite höjdhopp och fick under loppet skjuts i sin springvagn av storebror Malte. Och för Sigge var det godispåsen efter loppet som lockade mest.

– När man har sprungit får man godispåsar, konstaterade Sigge.

Minnen som värmer
Över 60 000 kronor till forskning om Duchennes muskeldystrofi blev resultatet av årets Run for Life men för Sigges mamma Therese betydde dagen mycket mer än bara pengar till forskning.

– Det blir tunga stunder emellanåt och det här värmer och blir så mycket goa minnen att ha med sig resten av året.

Anna Tigerström
anna.tigerstrom@sverigesradio.se