Växjö

Växjöbo: "Vi har levt under hård press"

1:17 min

Läget i striderna i Libyen pekar allt mer mot att diktatorn sedan 1969, Moammar Gaddafi, är på väg att förlora makten.

Abo Mohamed från Växjö, gläds åt rebellernas framgångar.

– Det är svårt att beskriva känslan för det som händer nu i mitt hemland. Man måste tänka på att vi Libyer levt i 42 år under hård press. Först nu börjar vi känna av friheten, säger han.

– Det är svårt att säga något om framtiden. Vi vet ännu inte vad som kommer att hända, för vi har ännu inte sett Gaddafi hängd.

Abo Mohamed kom till Sverige 2009. Han är 44 år och kommer från början från staden Al Zawia, en stad där hårda strider mellan rebeller och regeringstrogna rasat sedan i vintras, men där det nu börjat bli lugnare.

– Samtidigt är det fortfarande farligt i Al Zawia, för det kan finnas Gaddafi-anhängare kvar där, säger han.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Libyer firar idag

– Vi är så glada, det här är ögonblicket vi väntat på så länge. Det är svårt att beskriva våra känslor, säger Barka Alashal.

Försiktigt hopp hos libyer i Eskilstuna

– Kadaffi är het slut för min del. Speciellt som hans son som är andremannen i Libyen, är tillfångatagen. Men jag tror att fler kommer att bli offer innan han ger upp helt. Han är inte tillfångatagen ännu, säger Hussin Mehedi, libyer i Eskilstuna.

"Kadaffis dagar är räknade"

Landsflyktiga Libyerna Abduljawad Eljaafri och Munum Essawi känner optimism. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio

Rebellernas intåg i Libyens huvudstad Tripoli i natt sprider nu glädje och framtidstro bland Libyska flyktingar världen över.
– Snart kan jag åka hem och hälsa på alla igen, säger Munum Essawi.

Mer från Ekot

Kvinnor och barn tillsammans med rebellstyrkor på Tripolis gator under måndagsmorgonen. Foto: Alexandre Meneghini/Scanpix.

#link=273624#
#link=273626#
#link=273630#
#link=273631#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.