Växjö

Kyrkoråd: "Möglet ska bort"

Bergs kyrka, som varit stängd på grund av mögelproblem sedan snart två år tillbaka, bör öppnas igen. Det anser kyrkorådet i Aneboda-Asa-Bergs församling.

Vid gårdagens sammanträde beslöt man sig för att vända sig till Växjö kyrkliga samfällighet för att snabbt få mögelproblemen ur världen, så att kyrkan kan användas utan risker för hälsan.

- Vi vet att kyrkan är betydelsefull för bygden, vilket vi naturligtvis tycker är positivt. Många har engagerat sig för en återöppning av kyrkan och vi delar uppfattningen att kyrkorummet bör hållas öppet för församlingsborna, säger Hans Falk, som är ordförande i församlingens kyrkoråd.

En namninsamling som stödgruppen Öppen kyrka har gjort har tidigare samlat in 700 namn för att öppna Bergs kyrka igen.

Kyrkan stängdes 9 oktober 2009 eftersom man hade noterat en mögeldoft i kyrkorummet. Två konsulter anlitades för att utföra en klimatutredning. De kom fram till att kyrkan borde stängas.

Sedan kyrkan stängdes har de flesta gudstjänsterna firats i Bergs sockenstuga i stället.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Tidigare artiklar

#text=3158337#

Bergs kyrka har stängts sedan man har hittat mögel i kyrkan. Problem har visat sig vid mätningar av krypgrunden.  

#text=4654279#
Stödgruppen Öppen kyrka i Berg har nu samlat in 700 namn på en lista som de ska överlämna på söndag till representanter vid Kyrkorådet och samfällda kyrkofullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.