"Gubbligan" vid rättegången. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.
Olofström

Omfattande spaningsarbete ledde till åtalet

"Vittne skrev upp registreringsnummer"
1:36 min

Det var ett omfattande spaningsarbete som ledde till att den så kallade gubbligan kunde gripas och åtalas. Gubbligan misstänks för bland annat två grova bankrån i Olofström.

Enligt spaningschefen Tommy Börjesson blev ett tips från en privatperson en viktig del.

– Vi hade inte varit här i dag om inte den här personen hade gjort den här iakttagelsen. Personen såg rånarnas flyktbil på en grusväg innan rånet och skrev upp registreringsnumret. Och det var det som sedan gjorde att vi lyckades identifiera den här personen.

Rättegången pågår nu

Gubbligan består av tre män som är 70, 64 och 52 år gamla. De åtalades i början av augusti, misstänkta för fem grova rån runtom i södra Sverige mellan 2007-2010, bland annat två grova bankrån i Olofström. Rättegången mot männen pågår just nu.

Hundra poliser var involverade i arbetet med att skaffa fram bevis och spaningschefen Tommy Börjesson berättar att man bland annat hittade ligans nedgrävda vapen, gjorde det oanvändbart och grävde ner det igen.

I mitten av december kom avgörandet

Spaningsarbetet innefattade både punktmarkering av personer och bilar. Polisen avlyssnade även telefoner och samtal i bilar. I mitten av december kom avgörandet.

– Det var ett samtal mellan två av de åtalade där den ena sa: "Det blev inget". Då hade vi kommit så långt med att samla in bevis att vi var nöjda, säger Tommy Börjesson som var spaningschef i arbetet med den så kallade gubbligan som misstänks för fem grova rån, varav två i Olofström.

Annelie Lundin
annelie.lundin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".