Lammhult

Besviken över röstmiss

0:47 min

Susan Edin är en av många som kämpat hårt för att samla in namn för att få till stånd en folkomröstning i Växjö. Att 4 000 namn nu visat sig vara ogiltiga gör henne mycket besviken.

– Det är både tråkigt, snöpligt och sorgligt när vi har kämpat så hårt för att få de här namnunderskrifterna, säger Susan Edin.

Namninsamlingen för att försöka få till stånd en folkomröstning mot kommunens privatiseringsplaner av köks- och städtjänsterna på skolorna i Växjö, drogs igång i våras på initiativ av fackförbundet Kommunal, vars medlemmar jobbar med de arbetena i dag som kombinationstjänster.

4 000 namnunderskrifter har samlats in, men det krävs även personnummer och adresser när det handlar om kommunala folkomröstningar, men det hade inte Kommunal klart för sig och rösterna är ogiltiga.

Susan Edin som själv fått ihop runt 100 namnunderskrifter, trodde verkligen att hon och de andra skulle få ihop de 6 500 röster som krävdes.

– Ja, det trodde jag verkligen, säger hon.

Fick samtal från Mona Nilsson

Hon berättar att hon idag fick ett samtal från sin ordförande i sektion 12 Mona Nilsson.

– Hon sa att de hade också blivit tagna på sängen av detta, eftersom de kollat att det skulle räcka med namn, säger Susan Edin.

Kommunals förklaring till att det blivit så här, är att facket fick fel information från länsstyrelsen när man ringde och kollade i våras. Men eftersom man inte antecknade namnet på tjänstemannen ifråga, kommer de inte ihåg vem de pratade med.

Tillbakavisar uppgifterna

Men länsstyrelsens i länet tillbakavisar de uppgifterna. Länsrådet Lennart Johansson skriver så här i ett mail:

"Vad vi i dagsläget kunnat få fram kan ingen inom Länsstyrelsen erinra sig att vi fått en muntlig förfrågan från Kommunal i det aktuella ärendet. Länsstyrelsen har dessutom inget ansvar för kommunala folkomröstningar, allt som gäller en kommunal folkomröstning regleras i Kommunallagen" skriver länsrådet i uttalandet.

Väntar på direktiv

Och Susan Edin från Lammhult vet nu inte hur hon och de andra ska gå vidare i sin kamp för att få behålla kombinationstjänsterna på skolorna i Växjö.

– Vi får väl se, det kommer väl säkert direktiv från Kommunal innan veckan är slut, säger Susan Edin.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se