Kommunala pensionärsrådets vice ordförande Siv Johansson är inte nöjd med kommunens svar på frågorna man ställt om demensboende. Foto: Rikard Persson/Sveriges Radio.
Älmhult

Vaga svar om demensboende

1:48 min

Diskussionerna om demensvården i Älmhult fortsätter. För fem månader sedan krävde Kommunala pensionärsrådet svar på ett antal frågor.

Men något svar har vice ordförande Siv Johansson inte fått.

Först när Sveriges Radio ställer frågan lämnar kommunen iväg ett utkast till svar som vi låter Siv Johansson läsa.

– Det tycker jag ju inte att det är några direkta svar, kommenterar hon utkastet när hon har läst det.

Det var 2009 som Älmhults kommun beslutade att avskaffa sina speciella demensboenden och blanda äldre med demenssjukdomar med icke-dementa pensionärer. Men kritiken har varit hård allt sedan dess.

Kritikerna anser att de dementa får sämre vård, och de icke-dementa blir störda.

Kyrkan har engagerat sig och skrivit till äldreminister Maria Larsson, och i mars i år skrev Kommunala pensionärsrådet en skrivelse med en rad frågor, bland annat ville man veta vilken forskning man stödde sig på inför beslutet. Något svar har de inte fått men när Nyheterna ställer frågan får vi ett utkast till svar.

– Jag tycker att det är väldigt respektlöst att inte lämna ett svar på en sådan här skrivelse, säger Siv Johansson.

Enligt utkastet jobbar Älmhults kommun med att förbättra möjligheten för de icke-dementa att umgås med varandra. Man försöker också göra det enklare för alla äldre att vistas utomhus. Men Siv Johansson är inte nöjd.

– Vi arbetar för livskvalité för de äldre. Jag tycker inte att det blir det med ett blandat boende, inte för någon av grupperna.

Är ni nöjda med det svaret eller kommer ni att gå vidare?

– Nej, vi är inte nöjda och vi kommer absolut att gå vidare på ett eller annat sätt, säger Siv Johansson.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista