Stark ökning av socialbidragen i länet

Socialbidragen har ökat med 14 procent i Kronobergs län det senaste året, enligt siffror från Socialstyrelsen. Förändringen är störst i Tingsryds kommun, där ökningen var hela 47 procent.

Enligt Yngve Almqvist, som är ordförande i socialnämnden i Tingsryd, beror den stora ökningen dels på en låg utgångsnivå och dels på att arbetslösheten har ökat.
- Det är självklart inte bra att socialbidragen ökar, men samtidigt är det vår uppgift att hjälpa dem som behöver oss, säger han.

Det är första gången på sju år som kostnaderna för socialbidrag ökar i hela landet. Under det första halvåret i år betalade kommunerna ut 4,4 miljarder kronor i socialbidrag, och det är en ökning med fem procent jämfört med samma period förra året, enligt Socialstyrelsen.

I Kronobergs län var ökningen betydligt större än så. Här ökade de utbetalda socialbidragen med 14 procent under det första halvåret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".