Var fjärde universitetsstudent i Växjö har prövat narkotika

En knapp fjärdedel av studenterna i Växjö har någon gång testat droger.  Det visar en undersökning som Mobilisering mot narkotika står bakom.

Cannabis är den vanligaste drogen bland studenterna, följd av amfetamin och ecstacy. Och även om omfattningen av studenternas narkotikavanor inte var oväntad är det oroande siffror, säger Lena Rask, kurator på Studenthälsan.

Det är fler män än kvinnor som har testat narkotika det senaste året men det är bara ett fåtal studenter som uppger att de använder narkotika regelbundet. Ofta handlar det om experimenterande.

Majoriteten av studenterna, 95 procent anser också att användande av droger inte hör ihop med studentlivet. Däremot visste endast ett fåtal om att universitetet har en drogpolicy. Och även om man jobbar med förebyggande insatser finns det mer att göra säger Lena Rask.

-Det kan bland annat handla om att informera nya programstudenter och faddrar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista