Växjö

Unga tar sig an samhällsutmaningar

1:47 min

I dag tar nio lag från Växjös gymnasieskolor sig an lika många uppdrag från myndigheter i stan, för att hitta lösningar på olika lokala samhällsutmaningar.

Tävlingen heter Demokratijakten och pågår under hela dagen och ungdomarna rör sig över hela stan för att söka idéer.

Vill upplysa ungdomar

Demokratijakten är en del av det större projektet Demokrati på mina villkor som drivs av Nätverket Sip i Växjö. Totalt är det 24 ungdomar som deltar i tävlingen och tanken är att upplysa ungdomar om hur man på olika sätt kan påverka och göra skillnad i samhället.

– Ungdomar har mycket tankar och idéer och tycker väldigt mycket om samhällsutveckling, men alla får inte rösta eftersom att de inte är 18. Med Demokratijakten ger vi myndigeter möjligheten att få ungdomars perspektiv på verksamheten som de bedriver till vardags och ungdomarna får en insikt i vad det finns för myndigheter och vad de jobbar med, säger projektledare Karin Carlsson vid Nätverket SIP, samhällsförändring i praktiken.

5 000 kronor i belöning

Nio olika uppdragsgivare, bland annat Kulturparken Småland, Polisen och olika förvaltningar och arbetsgrupper på Växjö kommun har delat ut utmaningar till ungdomarna och bästa lösningen belönas med 5 000 kronor.

– Jag tror att jag kommer att ha nytta av den här dagen för jag märker mer hur och på vilket sätt man kan få sin röst i samhället hörd och vilka man ska vända sig till när man behöver vissa saker, säger Nanna Hedman, en av deltagarna.

– Det är roligt att vi får en chans att vara en del i samhället, säger Casper Larsson.

Tycker du att du som ung får vara med och påverka vad som händer i Växjö?

– Ja, mer och mer tycker jag att det blir bättre. Det är på väg dit där det ska vara.

Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se