Växjö

Vill ge barnen närproducerat

1:34 min

På matmarknaden på Stortorget i Växjö finns just nu över femtio stånd med närproducerad mat härifrån sydostregionen.

Det är sådan mat som kostcheferna i landets kommuner skulle vilja servera barnen i skolorna - men inte gör eftersom åtta av tio kostchefer tror att det inte går, visar en undersökning som Skolmatens vänner gjort.

– Vi ser en stor frustration över att lagen om offentlig upphandling, som alla kommuner hänvisar till att följa, inte fungerar som den ska. Kostcheferna upplever att de inte kan ställa krav på banens mat, säger utredaren Annika Unt Widell i vimlet på matmarknaden.

De skulle vilja kräva närproducerat, ekologiskt och att djuren är uppfödda enligt vettiga djurskyddsregler. Men de tror alltså att Lagen om offentlig upphandling sätter stopp för det, och det med viss rätt.

– Vi har ett lite oklart rättsläge i Sverige kan man säga. Det förekommer ganska många överprövningar, som det kallas, när någon går in och klagar på att en upphandling inte har gått rätt till. Det ställer till med problem eftersom kommunerna hamnar då i långa rättsliga processer.

Det är de stora grossisterna, som vill ha matmarknaden själva, som överklagar så ofta att kostcheferna ger upp. Men Annika Unt Widell menar att det går att ställa sådana här krav när man köper in skolmaten om man bara formulerar det på rätt sätt.

– Man kan göra väldigt mycket inom lagen för offentlig upphandling, men jag tror att kostcheferna behöver juridisk hjälp.

Varifrån ska den hjälpen komma?

– Det tycker jag att politikerna ska ta sig en riktig funderare på.

Gunilla Lindgren