Tingsryd

Guldjakt oroar skogsägare

1:46 min

Den finansiella oron i världen har ökat efterfrågan och priset på guld. Det gör också att intresset att söka efter nya guldtillgångar följer i spåren.

Den här guldjakten oroar skogsägaren i Tingsryd Adriaan Müller som tycker att det guld som finns i marken i hans skog, tillhör honom och ingen annan.

– Om det skulle finnas guld i min mark vill jag själv välja när jag plockar upp guldet och jag vill veta att jag får vettigt betalt. Men som det är idag så kan andra hamna före mig och min äganderätt är inte värt någonting.

Kan regleras

Alla ska ges möjligheten att leta efter guld så att vi hittar de fynd under marken som finns i landet. Men detta är något som Adriaan Müller anser att man kan reglera.

– Markägaren kan få mycket bättre betalt.

Man ändrade minerallagen 2005 och gick då genom ändringen markägarna till mötes. Idag har markägaren rätt till 1,5 promille utav det värde på det som bryts.

Inga förhandlingar

– Men det baserar sig inte på förhandlingar mellan den som äger och gruvbolaget. Det kanske är värt mer, vad vet jag, men det finns inte några förhandlingar som är grundläggande för en prisnivå som man har om man säljer sin fastighet, säger Adriaan Müller.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sverigesradio.se