Växjö

Vida Arena i Växjö invigd

2:19 min

Idag är den stora dagen för Växjö Lakers och Vida Arena. P4 Kronoberg sänder direkt på plats från invigningen. På den stora mediekuben mitt i arenan visades intervjuer med spännande gäster direkt från P4 Kronobergs tv-studio på plan fyra. I entrén fanns radiostudion för att rapportera inför den första hemmamatchen.

Hos Marcus Sjöholm i studion finns bland annat ungdomsansvariga i Växjö Lakers som tror att avancemanget till elitserien kommer gynna hela klubben.

– Vi har fantastiskt många bra ledare och många ideella krafter och stort engagemang, säger Tobias Björklund. Det kommer växa ännu mer nu när A-laget avancerat.

Kommunalråden Charlotta Svanberg (S) och Gunnar Elm (C) besökte även studion och de var båda väldigt glada över att arenan äntligen är färdig och det är dags för första hemmamatchen.

– Det känns fantastiskt, utbrast Svanberg.

Till hejaklackens stora förtjusning kom den förre NHL-spelare Shjon Podein in på isen. Jubel och skrik fyllde arenan när den gamle lakersstjärnan återvände hem igen.

– Några av mina bästa hockeyupplevelser har jag haft i Växjö, säger Podein. Jag minns alla öppna människor och Lakers Lakejer som alltid stöttade oss.

Hos Håkan Eng i radiostudion i Vida Arenas entré fanns Växjö Lakers VD Anders Öman. Många hävdar att det idag och under säsongen i elitserien är upp till bevis för Växjö Lakers.

– Jag håller med om att de kommer behöva växa upp men jag tycker vi kan få vara små ett tag till, säger Öman med ett skratt. Vi behöver vara lite bångstyriga.

– Idag känns det väldigt speciellt. Jag har nog aldrig varit så genomlycklig och glad. Det känns bara bra. Det känns helt fantastiskt!

Uppe på pressläktaren finns den legendariska hockeyorgeln. Anna Tigerström gav sig upp på plan fyra för att prata med världspianisten Per Tengstrand.

– Jag ska spela lite NHL-inspirerad musik mellan nedsläppen. Det var Anders Öman som föreslog att man borde ha något sånt och det hoppade jag på direkt. Hemma i USA går jag ofta på hockey, så jag vet hur det ska låta, säger Tengstrand.

Det visar sig även att Per Tengstrand på äldre dagar börjat spela hockey själv.
– Jag ville alltid spela ishockey som barn, men jag var tvungen att vara försiktig med mina händer eftersom jag spelade så mycket piano. Men nu struntar jag i det och började för ett halvår sedan ungefär. Det är vansinnigt jobbigt!

I biljettkassan hittade reporter Anna Tigerström en kvinna som varit med och jobbat med Växjö Lakers under många år. Hjördis Rosén, 77 år kallas av de flesta för Lakers-tanten och har jobbat i biljettkassan under de senaste tio åren.

– Jag tycker det är trevligt. När jag var blev pensionär och gick på en pensionärsträff fick jag höra om att Lakers behövde hjälp. Sedan har det bara trampat på.'

Vad var ditt intryck av den nya arenan?
– Jag har varit i större arenor förut. Men det var lite mäktigt att lilla Växjö nu har stor arena. Idag är det lite struligt, men vi får ju tro att det blir bra, säger Hjördis.

När några minuter återstod till nedsläpp på Växjö Lakers första hemmamatch i elitserien äntrade sångaren Anders Fernette Vida Arena för att sjunga den nya signaturlåten Go Lakers.

I en nedsläckt arena kördes sedan en lasershow igång och till jublet från 5 502 fans gled hela Växjö Lakers in på isen för att spela sin första match någonsin på nya hemmaarena - Vida Arena.

Karin Hellzén
karin.hellzen@sverigesradio.se