Lessebo Kommun

"Inget intresse för Lärarlyftet"

1:25 min

Regeringens miljardsatsning på att fortbilda lärare, "Lärarlyftet", blev ingen större succé. 19 kommuner i landet, bland annat Lessebo, har helt eller nästan helt avstått från att utnyttja statsbidraget.

2007 kunde skolorna i Sverige börja ansöka om pengar från staten för att höja kompetensen bland sina lärare. 2,8 miljarder kronor fanns i potten och målet var att 30 000 lärare skulle delta. Nu vid halvårsskiftet stod det klart att 19 000 deltagit.

Lessebo är den enda kommunen i länet som avstått nästan helt från att utnyttja tillfället att söka pengar.

Ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Lessebo kommun, socialdemokraten Ragnar Lindberg, menar att det beror på att skolorna inte varit intresserade.

- Utifrån den information jag har fått har det inte varit något större intresse för Lärarlyften från lärarna själva.

- Det som är viktigt för oss just nu i Lessebo är att arbeta med lärarlegitimation, att få så många behörig lärare som möjligt. Det är det vi satsar på just nu, fortsätter han.

Personalen menar att behovet finns

Personal inom skolverksamheten som P4 Kronoberg pratat med menar dock att det inte alls handlar om ointresse, utan att det snarare är en ekonomisk fråga.
Lärarlyftet är nämligen inte helt gratis för kommunena. 

De lärare med examen som har velat delta för att bredda eller fördjupa sin kompetens är garanterade 80 procent av lönen under studietiden. Staten har bekostat 70 procent och kommunena ska stå för de resterande 30 procenten.

Satsningen har blivit för dyr Lessebo kommun, berättar skolpersonal i kommunen.

– Vi skulle gärna vilja få en bättre behörighet inom NO och matematik. Men eftersom vi inte fått pengar budgeterade för detta blir det svårt, berättar en anställd.

Kommer söka nästa år

Att det är ett ekonomiskt problem bekräftas också av utbildningschefen Carl-Axel Hallberg.

– Nästa år har vi budgeterat för att kunna ta de av lärarlyftet, säger han.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sverigesradio.se