Kronoberg

UNF kritisk till hemleverans av sprit

1:37 min

Systembolaget öppnar nu upp för en möjlighet att hela sortimentet ska kunna beställas på webben och levereras till hemmet inom ett par dagar mot en extra kostnad.  Ett beslut som nykterhetsorganisationerna är starkt kritiska till.

Förslaget, som Systembolagets styrelse står bakom, har fått IOGT-NTO:s ungdomsförbund UNF att reagera. Mårten Malm arbetar inom UNF i Kronoberg:

-Det framgår i Systembolagets uppdrag att de ska ha en restriktiv alkoholpolitik. Det skapar problem med en ökad tillgänglighet och vi vet att det ökar konsumtionen och därmed skador, säger han.

Tror du kronobergarrna dricker mer om de får spriten levererad hem?

-Absolut. Jag är övertygad om det, det visar många forskningsrapporter. Om vi ska lämna över spritleveranser på privata aktörer som har ett vinstintresse och vill göra kunderna glada och inte kollar så noga med legitimation ser vi en risk i att konsumtionen ökar även bland de som är underåriga, säger Mårten Malm.

Systembolagets vd Magdalena Gerger hävdar att hemleverans är förenligt med Systembolagets uppdrag.

– Vi har en tydlig uppgift, att sköta all detaljhandel med alkohol i hela landet, det står till och med i alkohollagen. Det systembolagets styrelse beslutat om handlar om hur vi ska vidareutveckla vår service, säger hon.

"Svårt kontrollera ålder"

Systembolaget vill förbättra möjligheten till rådgivning kring mat, dryck och hälsa, via webb och mobil.

Socialutskottets vice ordförande, socialdemokraternas Lena Hallengren, är kritisk till hemleveranser av alkohol.

– Även om systembolaget ska vara bemötande gentemot sina kunder så tror jag att det blir väldigt svårt att kontrollera ålder, att det blir svårt att ha hemleverans utan att utöka öppettiderna. Jag tror det blir svårt att upprätthålla den restriktiva hållning Systembolaget har, säger hon.

Tillgängligheten ökar

Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO är bekymrat över den ökade tillgången.

– Det som oroar oss är att det blir en ytterligare kanal och att tillgängligheten av alkohol därmed ökar, säger förbundsordförande Anna Carlstedt.

Men IOGT-NTO tror även att Systembolaget har känt av konkurrensen från utländska aktörer som skickar hem leveranser och kringgår Systembolagets monopol.

Vinstintresse

– Det är klart att Systembolaget pressas att möta den handel som redan pågår, av personer som har ett privat vinstintresse i detta, säger Anna Carlstedt.

Om det blir aktuellt med hemleverans, kommer det att läggas på ett pris för hemleveransen beroende på beställningens storlek och omfattning. 

Betalningen sker när beställningen görs på webben. I dag går det att beställa 8 500 artiklar från Systembolagets beställningssortiment för uthämtning i valfri Systembolagsbutik.

Viktigt för landsbygden

I framtiden skulle man alltså kunna beställa hela Systembolagets sortiment.

Något som Systembolagets vd Magdalena Gerger tycker är viktigt, inte minst för landsbygden.

– Ju längre bort du kommer från storstad och en större butik med ett bredare sortiment, så skulle det kunna vara så att det är mer attraktivt att via nätet och mobilen ta del av hela sortimentet, säger Magdalena Greger.


Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se