Regeringens budget

Minister lyfter fram kulturarvslyftet

1:29 min

I dag presenterade regeringen sin budget för nästa år. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) fanns i Växjö för att prata om budgeten och Kulturarvslyftet, den stora satsningen inom kultursektorn.

Den största satsning som presenterades inom kultursektorn i Sverige heter Kulturarvslyftet, enligt Lena Adelsohn Liljeroth (M).

Regeringen beräknar att satsningen för 270 miljoner kronor ska skapa 4400 jobb och pågår till 2014. Arbeten med fokus på att bygga upp kunskap om, vårda och göra kulturmiljön mer tillgänglig. Målgruppen för satsningen är personer som har en särskilt svag föränkring på arbetsmarknaden.

-- Satsningen  gör vi tillsammans med Arbetsmarknadsdepartementet och det kommer att betyda mycket för människor som står längst bort från arbetslivet, säger Lena Adelsohn Liljeroth.


Hur kommer kulturarvslyftet att märkas i Kronobergs län?
-
- I Kronobergs län finns såväl länsinstitutioner med också kommunala institutioner och ideella organisationer som kan hjälpa människor att komma in på arbetsmarknaden.

-Här finns ocså en erfarenhet av att arbeta med människor som har någon form av funktionshinder att komma in på arbetsmarknaden. Det här är riktiga jobb det handlar om och det är viktigt att påpeka, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Erica Månsson, VD för Kulturparken Småland ser satsningen som ett bra tillfälle att rekrytera folk.

– Smålandsmuseum har en samling med 800 000 föremål som måste restaureras, fotograferas och digitaliseras exemplelvis.

Mer pengar till kultursektorn i år
Idag går mindre än 1 procent av statens budget går till kultursektorn i Sverige. Det är sammanlagt 6,7 miljarder kronor för 2012. Mellan 2011 och 2012 budgeten ökat med 179 miljoner kronor vilket motsvarar 2,8 procent.

Regeringen ökar över det statliga stödet till regionala kulturverksamheter med totalt 75 miljoner kronor 2012 - 2014.

Gamla arkiv dammas av
– Övrigt som är nytt är att vi ger möjligheter för de tre programbolagen Sveriges Radio, Sverigeries Televison och Utbildningsradion att använda 100 miljoner ur Rundradiokontot för att öppna arkiven för allmänheten.

Saknar pensionslösning för svensk scenkonst
Ett problem har fått för lite utrymme i budgeten, anser Magnus Holm, teaterchef för Regionteatern Blekinge Kronoberg.

-- Det är en stor besvikelse att de inte säger något i budgeten om pensionsfrågan inom scenkonsten. Det är en avgörande fråga för hela branchen och så kommer få konsekvenser för oss som gör att vi inte kommer kunna vara så nyskapande som ministern utpekar här med sina satsningar, säger han.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sverigesradio.se