Landstingsstyrelsen

Skärpt kontroll av vårdcentralerna

1:38 min

Landstinget Kronoberg skärper nu kontrollen av kvaliteten och patientsäkerheten hos samtliga vårdcentraler efter bristerna som upptäckts hos Specialistläkargruppen. Och sköter man sig inte kan man bli återbetalningsskyldig.

En ekonomisk sanktionsmöjlighet införs. Det beslutade landstingssstyrelsen i dag på ett extra styrelsemöte. Detta med anledning av de stora brister som upptäckts hos Specialistläkargruppen med bland annat 100-tals provsvar som blivit liggade.

Det var en allvarligt skara ansvariga tjänstemän och politker som på det extra sammanträdet idag fick försöka förklara för resten av landstingsstyrelsen hur så pass allvarliga brister hos specialistläkargruppen inte kommit fram i ljuset förrän Smålandsposten avslöjade det förra veckan.

Informerade inte

Redan i vintras visste tjänstemännen på vårdvalskansliet om det här, men valde att inte informera landstingsledningen.

Så här sa socialdemokraten Monika Haider om de förklaringar hon fick höra:

-Alltså tjänstemännens förklaringar kan jag köpa. Däremot tycker jag att vi som politiker inte kan frånsäga oss ansvaret för detta. Vi ska veta sådana här saker, säger hon.

Kan bli sanktioner

Oppostionen krävde också att det ska införas ekonomiska sanktionsmöjigheter mot vårdcentraler som missköter sig. Så blir det också i framtiden och samtliga vårdcentraler kommer nu att granskas vad gäller kvaliten och patientsäkerheten. Det fattade styrelsen beslut om idag.

Så här sa landstingsstyrelsens ordförande Suzanne Frank, moderaterna:

-Det är väldigt viktigt att vi får det här fullständigt klarlagt i den slutrapportering som jag har begärt att få in till oktober.

Vad blir det för sanktioner mot Specialistläkargruppen?

Kan inte svara på det idag.

Det kan bli sanktioner?

-Ja det kan bli så, säger Suzanne Frank, landstingsstyrelsens ordförande.

Den 11 oktober ska hela rapporten om Specilalsitläkargruppens brister redovisas.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se