Politikerpensioner

Har pension och lön på samma gång

1:33 min

Centerpartisten Lars-Erik Gustavsson lämnade kommunalrådsposten i Alvesta 1999 och har haft heltidspension sedan dess.

Politiker som lämnat sina uppdrag kan i många fall få generösa pensioner fram till 65-årsdagen, utan något krav på söka andra jobb. Lars-Erik Gustavsson lämnade kommunalrådsposten, 51 år gammal. Och pension har han sedan dess.

– Ska man få tag i heltidspolitiker måste man ju ha något att falla tillbaka på också. Det handlar ju lite om karriär i livet. Är det så att man ställer upp som heltidspolitiker så tackar man kanske nej till andra viktiga saker, säger han.

Lars-Erik Gustavsson fick 1999 det som kallas visstidspension för förtroendevalda. För hans del har det handlat om cirka 250 000 kronor om året - de senaste åren. Och något krav på att söka ett annat jobb finns inte. Så Lars-Erik Gustavsson har fortsatt som just politiker.

Pension och lön samtidigt

– Jag satt som ordförande i energibolaget i ganska många år och under förra perioden satt jag i en nämnd och nu sitter jag i samhällsplaneringsnämnden, säger Lars-Erik Gustavsson.

Det är inte ovanligt att pensionerade politiker tar betalda uppdrag i nämnder och styrelser. För de flersta innebär det att pensionen minskas i motsvarande grad. Men inte för Lars-Erik Gustafsson - han får behålla hela summan, oavsett vad han tjänar.

Så förra mandatperioden kvitterade han ut både pension och ett politikerarvode om cirka 15 000 i månaden från samma ställe, alltså Alvesta kommun.

Är det inte konstigt att du kan få både ett kommunalt arvode och visstidspension?

– Jo det kan man ju tycka, men nu är det ju det regelverket som gäller.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sverigesradio.se