Alvesta

C visste inget om Gustafssons pension

1:39 min

Före detta kommunalrådet Lars-Erik Gustafsson berättade inte för sina partikollegor att han kunde få arvode som politiker och samtidigt pension som politiker - utan att pensionen minskade.

Sven Sunesson var centerpartiets högste politiker under mandatperioden och han tycker att han borde ha blivit informerad.

– Jag hade gärna sett att jag hade fått reda på det under förra perioden, det tycker jag hade varit schysst, säger Sunesson.

Lars-Erik Gustafsson avgick som kommunalråd 1999, 51 år gammal. Han fick då pension som de senaste åren har gett honom cirka 250 000 kronor om året. I likhet med många andra pensionerade politiker har han fortsatt att ta politiska uppdrag. Men till skillnad från många andra kan han behålla hela pensionen oavsett vad han tjänar. Och det var alltså en nyhet för Sven Sunesson som var kommunstyrelsens vice ordförande under förra mandatperioden när Lars-Erik Gustafsson var ordförande i nämnden för arbete och lärande.

– Med det pensionssystem som finns idag vet jag att om man har andra inkomster minskar pensionen i motsvarande grad. Det tycker jag är ett bra och ett rimligt system och jag trodde faktiskt att det gällde även Lars-Erik Gustafsson.

Men Lars-Erik Gustafsson försvarar sitt avtal.

– Nu är det ju det regelverk som gäller, säger han.

Men Sven Sunesson är ändå kritisk.  

– Jag tycker det är ett märkligt system att det finns regler som gör det möjligt att ha det på det här viset, säger Sven Sunesson.

Och det var alltså först sedan Sverige Radio började ställa frågor som Lars-Erik Gustafsson informerade Sven Sunesson i ett mejl om att  han kunde få full pension och därutöver cirka 15 000 kronor i månaden i politikerarvode från samma ställe, alltså Alvesta kommun.

Vad hade du gjort om du hade fått veta förra mandatperioden?

– Jag vet inte vad man hade kunnat göra men vi hade i varje fall kunnat ha en diskussion om man hade kunnat göra på något annat sätt. Och det hade varit rimligt, säger Sven Sunesson.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sverigesradio.se