kronoberg

Nära 50 politikeravhopp ett år efter valet

1:30 min

46 politiker i Kronobergs län har hoppat av sina uppdrag i länets åtta fullmäktigeförsamlingar och landstingsfullmäktige, och det bara ett år efter valet. Det visar länsstyrelsens uppgifter om ordinarie ledamöter och ersättare i fullmäktige i länet.

Den orsak som många uppger till att de slutar är främst att tiden inte räcker till, att arbetsbördan blivit större än man trott. Flera avhopp beror på att man helt enkelt flyttat från respektive kommun.

Det är bara få avhopp som skett under så dramatiska former som i Ljungby i början av sommaren, när fullmäktigeordföranden Lars-Erik Karlsson från Centern avgick i protest mot hur hans parti och kommunalrådet Carina Bengtsson (C) skött frågan om folkomröstningen om landsbygdsskolorna.

– Jag anser att vi skulle löst det på annat sätt, jag tycker inte folkomröstning är en framkomlig väg, sa Lars-Erik Karlsson i en intervju i P4 Kronoberg då.

Och i Tingsryds kommun lämnade Marie Fransson inte bara fullmäktige utan även Centern efter att ha hamnat på kollisionskurs med partiet.

Det är de båda största partierna, moderaterna och socialdemokraterna, som har de flesta avhoppen, 9 respektive 7. Sverigedemokraterna har sex avhopp, vilket är många med tanke på partiets jämförelsevis få mandat i länets fullmäktigeförsamlingar.

Kristdemokraterna är det parti i länet som har minst avhopp, bara ett enda. Sett över länets kommuner är det Växjö och Tingsryds kommuner i topp med 7 avhopp.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se