Växjö

1500 bilar per dygn - nu har Skirborna gett upp

1:55 min

1500 bilar kör varje dag längs den lilla byvägen genom Skir strax söder om Växjö. De boende längs vägen har förgäves under årtionden krävt att något görs för att minska biltrafiken. 

Lilla idylliska byn Skir söder om Växjö är inte lika idyllisk längre. Varje dygn passerar minst 1500 bilar längs den lilla byvägen genom byn. I takt med att bostadsområdet Teleborg och universitetsområdet i Växjö växt har kraven på en förbifart österut växt.

Men förslag på lösningar har skrotats vilket innburit att många boende i området har valt att nyttja den lilla byvägen över Skir. De boende längs vägen har länge önskat förändringar - och dessutom ställt krav på hastighetsbegränsningar.

Men enligt Birgitta Nilsson, som själv bor bara några meter från vägen, har absolut ingenting hänt. Och den planerade Södra länken tror hon inte heller kommer att lösa de akuta trafikproblemen längs byvägen.

– Det kommer inte suga upp några teleborgsbor som ska till Kalmar, Lenhovda eller Norra industriområdet, säger hon.

Skirborna har fem gånger ansökt om att få hastigheten nedsatt till 50 km/h, men alla gångerna har man fått nej. Men från kommunens sida säger man nu att man är beredd att ställa sig bakom en hastighetssänkning längs vägen, men att det slutliga beslutet måste tas av länsstyrelsen.

Hasse Altbark
hasse.altbark@sverigesradio.se