Växjö

Fick pension redan vid 47 års ålder

1:37 min

Efter Sveriges Radios granskning av politikerpensioner har det höjts röster för att reglerna måste skärpas och bli mindre generösa. Men det finns en eftersläpning i regelverket. Det gjorde det möjligt för Camilla Håård Andersson (S) att gå i pension redan vid 47 års ålder.

Som reglerna ser ut nu kan en politiker som fyllt 50 och jobbat heltid eller deltid som politiker få visstidspension fram till ålderspensionen. Åldersgränsen på 50 år infördes 2003. Två månader och tio dagar dessförinnan, den 21 oktober 2002, började socialdemokraten Camilla Håård Andersson från Växjö en tjänst som politisk sekreterare i landstinget. Och de två månaderna och tio dagarna gör skillnad: för henne gäller det gamla regelverket. Så när hon lämnade politiken vid årsskiftet kunde hon kvittera ut pension redan som 47-åring.

Fram till ålderspensionen kan Camilla Håård Andersson få ut cirka 40 procent av sin lön. Men när P4 Kronoberg ringer upp Camilla Hård Andersson säger hon att det här är inget hon vill prata om. Olika regler gäller för olika yrkesgrupper och det här gäller för politiker säger hon. Men de generösa pensionsreglerna för just politiker har väckt starka reaktioner, och på många håll har det kommit krav på ytterligare skärpning av reglerna.

Senaste igår uttalade sig företrädare för SKL, Sveriges kommuner och landsting om att de nuvarande reglerna inte går i takt med vad som gäller för andra i samhället och för debatten om arbetslinjen som gällt se senaste åren. Och visst kan det behövas en översyn säger det socialdemokratiska landstingsrådet Anna Fransson. Men i dagsläget kräver hon ingen skärpning av reglerna.

– Det är inget jag vill uttala mig om innan man har gjort en utredning, säger hon.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sverigesradio.se

Tidigare artikel: Miljonpensioner till politiker

Foto: Christine Olsson/Scanpix.

I Kronobergs län betalas det ut cirka en och en halv miljon kronor varje år till ett tiotal politiker som lämnat politiken. Och något krav på att de ska söka andra arbeten finns inte, trots att det som kallas arbetslinjen gäller för alla andra i samhället.

Tidigare artikel: Har pension och lön på samma gång

51-årige centerpartistten Lars-Erik Gustafsson i Alvesta är en av de politiker i länet som har heltidspension från politikertiden. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio

Politiker som lämnat sina uppdrag kan i många fall få generösa pensioner fram till 65-årsdagen, utan något krav på söka andra jobb. Lars-Erik Gustavsson lämnade kommunalrådsposten i Alvesta 1999. Han var då 51 år gammal och har pension sedan dess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.