Skåne

Märklig maskin underlättar äppelskörden

1:33 min

Färre skadade äpplen och bättre arbetsmiljö för fruktplockarna. En modern äppelplockarmaskin underlättar livet sedan några veckor tillbaka på Källagården i Brösarp.

På Källagården pågår just nu skörden av Aroma. 

– Det är för att underlätta plockningen och för att komma ifrån att behöva bära den här påsen med remmarna om nacke och axlar, säger äppelodlaren Jörgen Andersson. 

– Och här hos oss gör vi på det viset att vi kör varannan rad med den här och sedan de andra raderna däremellan på det vanliga sättet. Men då behöver man inte använda stege där. 

Maskinen är högst originell i sitt utförande. Den är ett litet terränggående fordon med höj- och sänkbara ställningar på sidorna, plus sex armar i form av små rullband som spretar ut mot äppelträden. Bakpå har den en kvastliknande snurra som försiktigt föser ner äpplena i bingen som placeras längst bak utan att stöta dem. 

De svenska äpplena har tunna skal, vilket många av oss gillar, men det är också orsaken till att fruktplockningen har varit svår att rationalisera. Äpplena blir lätt skadade. 

Jörgens dotter Helena Rimfors är också förtjust även om hon tycker att en del av romantiken i äppelplockningen går förlorad. 

– Åh, nu kan jag inte höra tranorna när de flyger över mig. Lite av den charmen är ju borta. Men nu har jag radiokåpor så då kan jag lyssna på radio. Och det är väl okej då, säger Helena Rimfors.

Se film med äppelmaskinen i aktion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.