Mördarbakterien förbryllar smittskyddsläkare

Grupp-A-streptokocker, eller mördarbakterier som de också kallas, är vanligare än man hittills trott. Detta enligt en EU-studie vid Lunds universitet. Och det problematiska med mördarbakterierna är enligt smittskyddsläkaren Arne Runehagen i Växjö, att de slår så olika mot olika personer.

En del människor drabbas av halsfluss, hos andra kan samma bakterie ge livshotade infektioner.

-Vissa av de här streptokockerna har större benägenhet att ge svåra infektioner, men de flesta som drabbas även av de bakterierna får ändå vanliga, banala infektioner. Varför vissa individer drabbas så svårt vet vi inte, säger Arne Runehagen.

Enligt EU-studien kan bakterien finnas i halsen utan att bäraren märker något. Men den kan också slå till blixtsnabbt och leda till att patientens hud och muskler formligen äts upp. I de fallen måste det till snabb vård, helst inom ett dygn, enligt Arne Runehagen:

-Då gäller intensivvårdsbehandling och antibiotika. Ofta blir det kirurgi också, att man tar bort den drabbade vävnaden för att begränsa skadorna.

I Sverige inträffar uppemot 400 svåra infektioner om året. I Kronobergs län har bara ett fåtal personer drabbats av den aggressiva mördarbakterien de senaste åren, men för 16 år sen var det ett större utbrott, då en handfull personer blev rejält sjuka.

Arne Runehagen rekommenderar god handhygien som det bästa sättet att skydda sig mot bakterien. Men han tycker att man inte ska oroa sig för mycket över mördarbakterierna.

-Det här är ändå väldigt ovanliga infektioner. Det konstiga är att vi drabbas olika och det hoppas vi att den här studien kan förklara, säger Arne Runehagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista