Växjö

Hus helt i glas och trä

1:35 min

Nybygget på Västergatan i centrala Växjö blir ett kontorshus byggt av bara trä och glas.

- Dels är jag intresserad av trä. Dessutom är ju Växjö en trästad. Så valet var inte svårt, säger fastighetsägaren Joachim Widerstedt från företaget HusQben.

Det nya huset skall i första hand innehålla kontor. Exakt vilka hyresgästerna blir vill Joachim Widerstedt ännu inte avslöja.

Trä från Österrike

Det trä som använts för bygget har inte bara hämtats från Sverige. I huset finns också träkonstruktioner hämtade från Österrike och Schweiz. Enligt Widerstedt helt enkelt för att vi i Sverige inte har kunnandet och erfarenheten att bygga hus med synligt trä.

Det nya 300 kvadratmeter stora huset ligger inklämt mellan två av Växjös äldre hus och dessutom framför en unik innergård med anor från 1800-talet.

Modern stil

- Att bygga i gammal stil var inte alternativt. Vi har inte kunnandet i dag att bygga hus på samma sätt som man gjorde förr. Då är det bättre att bryta helt och bygga ett hus som gör den skönhetsupplevelsen mycket större, säger Joachim Widerstedt.

Hasse Altbark
hasse.altbark@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista