Kronoberg

Kräver en särskilt plats för förhör med barn

1:15 min

Flera barn ska förhöras i fallet med den döde 4-åringen och förhören sker i polishuset. Kammaråklagare Anna-Karin von Schoultz har lång erfarenhet av att förhöra barn. Och hon efterfrågar ett så kallat barnahus där barnen ska mötas av en trygg miljö när de förhörs.

Polisen i Kronoberg använder sig av specialutbildade barnutredare i fallet med 4-åringen som hittades död i Ljungby i söndags. Flera barn ska förhöras men att förhöras i ett polishus är ingen bra miljö för barn att, menar en kritisk Anna-Karin von Schoultz, kammaråklagare i Kronoberg och som brukar jobba med brott där barn är inblandande. Och hon efterfrågar ett så kallat barnahus.

– Vi har inget barnahus i det här länet och det tycker jag är en brist. På många andra län har man sett till att man har fått särskilda lokaler dit barnen kan komma för att träffa polisen, eventuellt undersökande läkare, socialtjänsten och barnpsykiatrin.

Det blir mindre skrämmande för barnen att komma till en miljö som är särskilt utformad för dem, menar Anna-Karin von Schoultz. Hon tycker att det finns ett stort behov av ett barnahus med tanke på den stora mängd barnförhör som hålls i länet.

– Det skulle bli en bättre situation för barnen och kanske skulle även kvalitén bli bättre.Ines Micanovic
ines.micanovic@sverigesradio.se