Alvesta

Frias från dödsolycka på isen

Den 21-årige man som åtalats för vållande till annans död efter att ha kört igenom isen med en bil på sjön Salen utanför Alvesta i vintras friades i går från misstankarna.

En man i 60-årsåldern som åkte med 21-åringen drunknade, och åklagaren menade att 21-åringen orsakat hans död.

Det var en sen kväll i slutet av januari som de två männen gav sig ut med bil på sjön Salen utanför Alvesta. Båda var kraftigt berusade. Enligt 21-åringen hade den äldre mannen varit ute och kört på isen tidigare på dagen och det var också han som tog initiativ till att de skulle ge sig ut på kvällen.

Gled ner i vattnet

Väl ute på sjön var det först den äldre mannen som körde och sedan tog 21-åringen över ratten. De bara körde runt och sladdade.

Efter ett tag började de få ont om bensin och bestämde sig för att köra hem och tog sikte på vattentornet i Alvesta som var upplyst.

Plötsligt såg 21-åringen något som blänkte framför honom och bromsade, men bilen gled då ner i vattnet. 21-åringen kunde ta sig ut, men den äldre mannen blev kvar i bilen och drunknade.

Friades

21-åringen som körde bilen åtalades för vållande till annans död, men friades alltså av Växjö tingsrätt i går. Enligt tingsrätten hade den äldre mannen ett minst lika stort ansvar som 21-åringen för att den riskfyllda färden blev av.

21-åringen döms däremot till en månads fängelse för grovt rattfylleri och olovlig körning.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se